Een psychosociaal therapeut heeft een duidelijke eigen visie ontwikkeld in de begeleiding van cliënten met psychosociale problemen. De visie op psychosociale hulpverlening vanuit de Roos Opleidingen wil ik in deze blog weergeven.
Ieder mens is uniek met een eigen authentiek hart. In de ontwikkeling van een mens van baby tot volwassene kan er veel schade worden opgelopen. Wanneer een kind al heel vroeg niet de onvoorwaardelijke liefde heeft gehad die hij nodig heeft om geestelijk gezond op te groeien kan hij een manier van leven gaan ontwikkelen om wel die liefde te “verdienen”. In dat geval ervaar je geen onvoorwaardelijke liefde maar een liefde die voortvloeit uit angst. Angst om afgewezen te worden.
Om dan toch liefde te ontvangen ga je een overlevingsstrategie ontwikkelen gebaseerd op angst. Angst is het tegenover gestelde van liefde. Als je leven is ingericht op basis van angst, ver weg bij je eigen authentieke hart vandaan leef je niet meer in het huis van je eigen hart. Je gaat in ballingschap. De PST kan de cliënt helpen om die ballingschap te ontdekken, te ontmantelen en de terugreis te beginnen. De PST neemt als het ware de cliënt bij de hand en leidt hem door de woestijn terug naar huis. Tijdens die reis is de PST een reisgenoot die zelf niet (meer) in ballingschap leeft en de uiteindelijke bestemming kent. Door de cliënt te helpen om tijdens de reis alle hindernissen te nemen kan hij de cliënt weer thuis laten komen.
Voor mij is deze metafoor de eigenlijke basis om mensen te begeleiden, psychosociale hulp te bieden, omdat het is gebaseerd op de Bijbel. Het verhaal van het Joodse volk uit de ballingschap in Egypte, dwars door de woestijn, naar hun eigenlijke unieke thuisland, Kanaän.